El-cevap: Hayatımıza hiç almayarak

✍Erken uyu ve erken kalk: Bütün görgüsüz çomarlar geceleri ayaktadır. Sabahları erken uyandığında işi gücü olmayan bir kimseyle karşılaşma ihtimalin neredeyse yoktur. 

✍Duygu Tüccarlarından Uzak Dur: Her görgüsüz çomar, aynı zamanda kırılgan bir modernlik düşmanıdır. Çağın zihniyetini iyi kavra. Duygusal olmaya çalışma. Sakın ola duyguların üzerinden statü elde etmeye çalışma. Duygularını tanı ve duygularının farkında ol. Duygusal olmayla duygulu olmayı karıştırma. 

Âni hareketlerden, Fevrîlikten, Öfkeli Olmaktan Kaçının: Çok iyi meziyetlere sahip olsan bile eğer sürekli öfkeliysen günün sonunda bir çuval inciri berbat edersin. O an karar alamıyorsan alma. 

Kendi Hayatının Sorumluluğunu Kendin Al: Karar almaktan da korkma. Aldığın kararların arkasında dur. Kendinden başka hiç kimseyle seçimlerinin kritiğini yapma. Başkalarının hayatı seni ilgilendirmediği gibi senin hayatın da kimseyi ilgilendirmez. 

   ✍Yapmaktan Zevk Aldığın Bir Şeyi Defalarca Yapma: Sırf o kitabı okumaktan zevk alıyorsun diye aynı kitabı defalarca okuma. Aynı müziği bıkana kadar dinleme. Aynı yoldan defalarca geçme. Enerjini ve vaktini bulduğun özünü korumaya ve yeni şeyler keşfetmeye harca. 

✍Hep Aynı Kişilerle Arkadaş Olma: Arkadaşlar, dönemseldir. Bu arkadaşların çok az bir kısmı, dostluğa dönüşür. Önceliğin her zaman dostun olsun. Yeni dostlar edinmenin yegane yolu budur. Arkadaş çevreni değiştir ki farklı deneyimlere açık olabilesin. Farklı deneyimlere açık ol ki yeni arkadaşlar edinebilesin. 

✍Kafede Saatlerce Vakit Geçirme: Bir insanla oturarak geçirebileceğin vakit sınırlıdır. Bir süre sonra kimse fark etmese bile sıkılmaya başlanır. Bu, bugün değilse bile belki 3 gün, belki 3 ay, belki 3 yıl sonradır. Kimsenin seni sıkmaya hakkı yok. Kimseyi sıkmaya hakkın yok. Oturup konuşmak sana hiçbir şey kazandırmayacak. 

✍Sorumluluklarının Farkında Ol:  Öyle veya böyle dünyaya geldik. Önce bir statü sahibi olmak için çalışıyoruz, daha sonra statümüzü korumaya çalışıyoruz. Statünün sana vermiş olduğu sorumlulukların farkına var. Kendini enayi yerine koydurma ama işten de kaçma. Seni her şey ilgilendirebilir ama hiçbir şey de ilgilendirmeyebilir. 

✍Her Zaman Öncelik Sensin: Hiçbir şey senden ve varoluşundan daha kıymetli değildir. Sağlığına dikkat et. İyi beslen. Zihnini ve ruhunu arındır. Bedenini temiz tut. Kim, ne der diye düşünme. Kendini düşün. Herkes köşesine çekildiğinde bir başına kalacaksın. 

✍Kitap Oku, Gez, Film İzle, Müzik Dinle, Spor Yap: Kaliteli kitaplar oku. Hangi kitabı okuyacağını bilmiyorsan bilene sor. Ruhunu besleyecek müzikler dinle. Her bulduğunu izleme. Bir filmi izlemeden önce hazırlık yap.  Yazılan her kitabı okuman, söylenen her şarkıyı dinlemen, çekilen her filmi izlemen mümkün değil. O yüzden paylaşmaktan çekinme. Arkadaşlarına yaptığın bu güzel şeylerden bahset. Okuduğun bir kitaptan mesela..

✍Her Zaman Düzgün ve Düzenli Ol: Hareketlerin düzgün olsun. Sen de düzgün ol. Arada sırada düzeninin dışına çıkmak sana heyecan verebilir. Takıntılı olmaya luzüm yok. Bir ürün satın alacağın zaman onun fiyatına ya da markasına değil hangi ihtiyacına karşılık geleceğini ve o ürünü kendin için nasıl özel kılabileceğini düşün. 

Kendine Bir Yol Belirle: Senin yolun, senin hayatın, senin yalnızlığın olsun. Yol boyunca yeni insanlarla tanışabilirsin. Yolun, başka ınsanlarla kesişebilir. Ne sen başkaları veya bir başkası için yolunu değiştir ne de bir başkası senin için yolunu değiştirsin. İlham ol, ilham ver ama örnek olma; bu seni itici yapar. 

Sabah uyanmak için ulvî bir sebebin olsun.. Hiçbir nesne ulvî olamaz ancak ulvîleştirilir. Şiir, bir tür yüceltmedir. 

Aksi hâlde ne kadar uzak durmaya çalışsan da hayatına o görgüsüz çomarları çekersin. 

Kendini nereye lâyık görüyorsan orada kalırsın…

Her şey, şikâyet etmeyi bırakmakla başlar. Sonunda ya tahammül ya da sefer edersin.