✍ 08.07.2023 Trabzonspor 0-2 Hajduk Split

✍ 15.07.2023 Trabzonspor 1-1 MOL Fehervar

✍ 16.07.2023 Trabzonspor 2-2 Celje

✍ Trabzonspor, bu sene tam bir teknik direktör takımı görüntüsünde. Takımda belirgin bir şekilde öne çıkan oyuncu yok. Bununla birlikte önceki yıllardan gelen birikimin üstüne yeni bir şeyler koyulmaya çalışılıyor.

✍ Açıkçası Bjeliča hocanın bu önceki yıllardaki birikimle pek fazla ilgilendiği yok. Bu birikim, oyuncuların Bjeliča hocanın istediklerine daha hızlı cevap vermesini sağlıyor. En hazır oyuncuların Abdülkadir, Hüseyin Türkmen, Serkan Asan gibi takımda yıllardır bulunan oyuncuların olması bunun en net kanıtı.

✍ Trabzonspor’un belirgin sorunu olarak savunma görülüyor. Hiç şüphesiz savunma hattının baştan sona değişmesi, orta sahada denenen yeni oyuncular ve daha önce birbiriyle oynama tecrübesi az oyuncuların birlikte oynuyor oluşu bu sorunun sebebi olarak gösterilebilir.

✍ Bjeliča’nın oyun planı düşünüldüğünde ayaklarına hâkim olması göz önüne alındığında Taha Tepe’nin Uğurcan’ın bir adım önünde olduğu söylenebilir. Uğurcan, bu seviyelere çok çalışarak geldi. Ancak ne yazık ki artık çalışmıyor. Çalışmadığı gibi de geri düşüyor. Eğer gerçekten yurt dışına gitmek istiyorsa bu sene mutlaka çalışmak zorunda. EURO 2024 elemeleri ve EURO 2024 var. Şu anki formuyla çok da gönül rahatlığıyla olmasa da millî takım kalesi Mert‘e emanet. Yaşı her ne kadar geçkin olsa da Uğurcan’ın büyük bir turnuvada göstereceği performans onun Avrupa’ya transferine yol açabilir. Bunun örneğini Livakovič‘te gördük. Ancak Taha’nın da oynayarak tecrübe kazanacağının altını çizmek gerek. Bjeliča’nın Taha’ya da zaman zaman şans vereceğini düşünüyorum. Bu tatlı rekabet iki kaleciye de çok iyi gelecektir.

✍ Savunmada Bartra ayrıldı, Fernandes ve Benkovič transferleri yapıldı. Benkovič’in son dört yılının neredeyse olmadığı malum. Oyuncunun kalitesine diyecek yok ancak bu durumdayken Trabzonspor’un böyle bir denemeye ihtiyacı var mıydı, bilemiyorum. Sonuçta teknik adam yetiştiremediğinizde veya hem takım hem de lig olarak Avrupa’ya dahil olamadığınızda ancak lokal teknik adamlarla anlaşma sağlayabiliyorsunuz ve onlar da haklı olarak kendi adamlarını yanlarında istiyorlar. Benkovič de Fernandes de temaslı oyunu seven oyuncular. Fernandes kart görmeye biraz daha yatkın olmakla birlikte kariyerinde yalnızca 1 kez kırmızı kart görmüş olması bir agresyon problemi olmadığını gösteriyor. Savunmada yalnızca Hüseyin Türkmen’in yerini garanti görsem de onun da son iki sezonu ve yaşadığı mental sorunlar acaba dedirtiyor. Yoksa oyun olarak Bjeliča ile üstüne koymuş bir Hüseyin var sahada. Fernandes’in sol ayaklı, Benkovič’in sağ ayaklı okduğunu düşündüğümüzde hoca, Denswill‘in kalması yönünde bir tercih yapabilir. Bunu gönül rızasıyla yapacağını sanmıyorum ama sonuçta para verip göndermektense Denswill’den verim almaya bakıp o bütçeyi başka şekilde kullanmak daha mantıklı gelebilir. Yanlış anlaşılmasın, akıl vermiyorum, olabilecek olanı söylüyorum.

Ârif‘le ilgili bu sene bir beklentim vardı ama Serkan’ın çapraz bağlarını koparıp üstüne bir de yanlış ameliyat edilmesinden sonra bu şekilde sahalara döneceğini hiç ummazdım. Eren‘in ciddi bir atletizm sorunu var. Oyun tarzı çok dengeli ama gol ve asist katkısı verememesi büyük sorun. Ârif’in ise kademe hataları çok fazla, ofansif yönü çok iyi. Ârif’in oynayabilecek olgunlukta olduğu ortada. Bazen Eren’i bazense Ârif’i çağıran maçlar ve anlar olacaktır. Önemli olan oyuncu seçimini iyi yapabilmek. Sezonun son bölümünde Larsen’in de performansının yükseldiğini görmüştük. Larsen de Bjeliča ile formunu yükseltecektir.

Siopis‘in gitme ihtimaline karşılık ön libero bölgesi için Doğucan ve Kourbelis iki aday olarak çıkıyor. Bjeliča’nın oynattığı oyun, ön libero bölgesinde daha lider karakterli bir oyuncuyu çağırıyor. Bu özellik Kourbelis’te var. Kesici özelliğinin yanı sıra topu kullanması ve vücut dili çok iyi. Kolaylıkla oyun içi liderliğin verilebileceği bir oyuncu. Doğucan‘ın ise kendine biraz daha yatırım yapması gerek. Kesinlikle kötü bir oyuncu değil ancak 4-3-3 formasyonunda Trabzonspor ön liberosunu dolduracak bir oyuncu da değil. Özellikle “karar verme” ve doğru pozisyon almayı âcilen öğrenmesi gerek.

8.5 numara için Emirhan Zaman, Bakasetas, Abdülkadir Ömür, Bardhi, Kerem Şen adaylar arasında. Emirhan’ın oynama alışkanlığı edinmek için hazır bir görüntü verdiğini söylemek mümkün. Emirhan’ın bu sene süre alacak gençler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Onun da takım savunmasına katkısını geliştirmesi gerekecek. Abdülkadir, Trabzonspor’da en hazır oyuncu. Bakasetas, dönem dönem formsuzluk yaşasa da Abdullah Avcı’nın elinde özelliklerini çok geliştirdi. Bardhi, zamanında alınmasına gerek olmasa da aslında çok meziyetli bir oyuncu. Bu sezona daha iyi hazırlandığı söyleniyor. Süre verilir, o da bu süreyi iyi kullanırsa Trabzonspor için faydalı olabilir. Kendisinin de yeniden Avrupa hedefi var. Trabzonspor’da oynayan bir oyuncu için güzel hedef. Ben Kerem’in de en geç ligin ikinci yarısında süre alacağını düşünüyorum. Kumaşının kaliteli olduğu belli. Bir de bunun üstüne fiziksel defektlerini giderebilirse harika bir 10 numaraya dönüşebilir. Bu süreçte oynama alışkanlığı kazanması gerekecek. Umarım o da istediği süreleri alabilir.

Orsič henüz tam olarak kafasındakileri sahaya yansıtabilmiş değil. Maçlarda iyi bir görüntü vermesini umursamıyorum. Öyle görünmüş olabilir. 1 sene sahalardan uzak kalması sebebiyle henüz beyni ile ayakları arasındaki bağlantıyı kurabilmiş değil. Belli ki hâlâ futbol oynamak istiyor. Dinamo Zagreb performansına bakıldığında benzer bir grafiği Trabzonspor’da da tekrarlaması hayal olmaz. Orada Trezeguet’nin de varlığı bir kafa karışıklığına sebep oluyor. Trezeguet ayrılacaksa hem sağa hem de sola bir kanat transferi gerekecek. Açıkçası bu da neredeyse Trezeguet’den alınacak paranın daha düşük profilli iki oyuncuya üleştirilmesi demek. Bana sorarsanız böyle bir maceraya gerek yok. Trabzonspor eğer Visča’dan iyisini alamıyorsa -ki bu da ciddi bir scouting gerektirir- Trezeguet ile yola devam edilmesi mantıklı olandır. Ancak burada oyuncunun beklentileri de önemli. Ben kampın en zayıf ismi olarak Visča’yı görüyorum. Aldığı yaş, ciddi şekilde etkisini gösteriyor. Bu gidişle ya Trezeguet sağ kanadı alır veya başka bir çözüm yoluna gidilir. Trabzonspor’un kanat rötasyonu yeterli değil.

✍Evet, Maxi Gomez, Bjeliča’nın oyun anlayışına pek uymuyor. Ama mevcut şartlar düşünüldüğünde elde Maxi Gomez var. Maxi de çok temiz bir ayak içine sahip. En azından Bjeliča’nın gözünde buradan kurtarabilir. Maxi’nin Bjeliča elinde biraz yontulması gerekebilir. Hajduk Split karşısında neredeyse oyunda olmayan Fehervar maçında iyi bir oyun sergiledi. Öte yandan Umut Bozok‘un daha hareketli oyun yapısı Maxi ile Umut arasında ciddi bir rekabetin olacağının habercisi.

✍İlk etap kampı maçlarından pek bir şey çıkarabilmek mümkün değil. Ancak elimizde olan fotoğraflardan bir akıl yürütmesi yaptığımızda yukarıdaki sonuçlara varıyoruz. Daha ayrıntılı tablo, ikinci etap tamamlandığında ortaya çıkar. Biz de ancak o zaman bir şey söyleyebiliriz.