23.07. 2022 Trabzonspor: 0-3 Torino

25.07.2022 Empoli: 1-0 Trabzonspor

✍Hazırlık kamplarında performanslarıyla öne çıkanlar veya hayal kırıklığı yaşatanlar olabilir: Kimi futbolcular erken hazır olup haftalar geçtikçe formdan düşerken kimi futbolcular da geç hazır olup ilerleyen haftalarda hazır olur. Kimi futbolcular, antrenmanda gösterdikleri performansı sahada gösteremezler. Antrenörleri en çok yanıltan oyuncular bu oyunculardır. Resmî bir müsabaka oynamak, bambaşka bir hazırlık gerektirir. 

✍Puan farkını iyice açtıktan sonra Liverpool’da da düşüş yaşanmıştı. Ancak geçen seneye organizasyonunu çok daha sağlam tutarak ve yenilenerek giren Liverpool, bugün Premier League’de konumunu sağlamlandırmıştır. 10 yıl sonra gelen şampiyonluktan sonra Trabzonspor için de bu sene en az zararla atlatılmaya çalışılmalıdır. Her takım gibi elbette Trabzonspor da yarışın içinde olmalıdır ancak bu sene atılacak doğru adımlar, sorunlara getirilecek rasyonel çözümler Trabzonspor’un geleceği adına çok önemlidir. 

✍Şu anki konumumuz itibariyle Torino ve Empoli, kendimizi test etmemiz açısından oldukça iyi rakiplerdi. Ancak gördük ki Serie A’yı 10 ve 14. sırada bitiren takımlara karşı dahi diş geçiremiyoruz. 

✍Oyuncularımız, özellikle fizik anlamında Avrupalı meslektaşlarından oldukça geride. Bu da antrenman seviyesini işaret ediyor. Bunun için de yetiştirmeye önem vermemiz gerekiyor. 

✍Oyuncularda yüklemelerden kaynaklanan problemler olabilir. Ancak temel sorunumuz, yapısal boyutlarda. Oyuncuları ve takımı değerlendirirken bunları göze almamız gerek. Bu seviyelerde ve tertipli bir şekilde oynamaya alışkın değiliz. İstanbul takımları, organizasyon problemlerini, coğrafî konumlarının ve bütçelerinin avantajını kullanarak getirdikleri iyi oyuncularla halının altına süpürebilir ancak Trabzonspor’un böyle bir bütçesi yok. Bu yüzden Trabzonspor, organizasyonun içinde kalmayı kurumsal bir kültür hâline getirmeli. 

✍Öncelikle Trabzonspor, oyun içinde bir başkalaşıma gidiyor. Bunun sonucu olarak da organizasyonlar değişiyor. Oyunun geneline baktığımızda oyuncu grubu henüz bu değişime olumlu geri dönüş sağlamış değil. Bunu savunmada ve hücumda alan paylaşımı hatalarından anlıyoruz. 

✍Trabzonspor’da geriden oyun kurulumunda sorumluluk alacak tek oyuncu Hamšik. Hamšik olmadığında Trabzonspor, geçişleri yapmakta ve geriden oyun kurmakta ciddi sorunlar yaşayabilir. 

✍Trabzonspor orta sahasının -Dorukhan müstesna- defansif katkısı yüksek oyuncularının ofansif katkısı, ofansif katkısı yüksek oyuncularınınsa defansif katkısı zayıf. Burada bir teknik direktör dokunuşu gerekecek. Bu kriz durumunun Avcı için de bir fırsat olduğunu düşünüyorum. 

✍Trabzonspor ofans hattının ön alan hareketliliği çok düşük. Kabaca, bu takım koşmuyor, yürüyor. Pas oyunu oynamak, az koşmak anlamına gelmiyor. Aksine alan açmak için çok daha hareketli olmak gerekiyor. 

✍Gerek hücumda gerekse savunmada futbolcular, çok fazla birbirine giriyor. Saha içerisinde müthiş bir karmaşa var. Bu rol paylaşımını daha iyi oturtmak gerekecek. 

✍Dikkat edilirse Avcı’nın transfer politikası, yatırımı savunmaya yapmak ve hücum oyuncularını mümkün olduğunca kadroda tutmak üzerine kurulu. Savunma konusundaki titizliği, sağ stoper transferinin gecikmesine neden olurken bedeli fazla da olsa Denswill’i kadroda tutulmasına neden oldu. Sırf bu yüzden hücumla ilgili planlarını henüz tam olarak oturtamadı. Hücuma genç isimlerin alınması, planlamanın çok uzun olduğunu gösteriyor. Trabzonspor, hücumda az ama sürekli birbiriyle oynayan oyuncuların organizasyonuyla sonuca gitmeye çalışacak. Trabzonspor’un ilerleyen haftalarda gol sıkıntısı yaşamaması için daha çok plan yapması gerekecek. Bu sene savunma güvenliğinin üst düzey olduğu ancak gol yollarında kısır bir takım izleme ihtimalimiz çok yüksek.

✍Ne takım ne de taraftar henüz birlikte savunma ve birlikte hücumun anlamını anlayabildi. Birlikte savunma 105 metre boyu olan sahada, her oyuncunun yaklaşık 50 metre geri gelmesi; birlikte hücum da buna bağlı olarak takım hâlinde 50 metre ileriye gitmektir. Buna bağlı olarak bir takım, bir başarılı atakta en az 500 (50×10) metre hareket etmiş olacaktır. 10 başarılı atak demek, 5000 metre koşmak anlamına gelir. Bunun bir 5000 metresi de savunma için ayrıldığında 10 km. yalnızca ileri ve geri gitmeyle koşulmuş olacaktır. Bu rakamın ne kadar artacağı alan açmak için futbolcuların yatay ve dikey hareketlenmelerine göre değişiklik gösterecektir. 

✍ Trabzonspor’un ön alan oyuncuları statik oyuncular olduğundan Trabzonspor merkezden atak geliştirmekte çok zorlanıyor. Bu sefer oyun, beklere ve kanat oyuncularına çok fazla bağlı kalıyor. 

✍Şu âna kadar izlediğim bütün futbolcular, Abdullah Avcı’nın planlarına tüm samimiyetiyle bağlı kalmaya çalışıyor. Bundan sonra daha güçlü yapılar kurmak istiyorsak yetiştirmeye büyük ehemmiyet vermeliyiz. Aksi hâlde istediğimiz hareketlilikte oyuncuları para vererek Türkiye’ye getirme şansımız yok. 

✍Eğer ciddi bir kamuoyu baskısı olmazsa oyun, en sonunda kendini şekillendirecektir. Trabzonspor bu hâliyle dahi şu an Süper Lig için en hazır takım konumunda. Küçük taktiksel dokunuşlar, anlık kararlar ve basit organizasyonlar şampiyonu belirler. Bunu da bu kadar önemsemeye gerek olmadığını düşünüyorum. 

✍Görünen o ki takım oyununu sabote edebilecek veya henüz bu oyuna uyum sağlamaya muktedir olamamış bazı futbolcular, kadronun dışında tutulmuş. Ilerleyen haftalarda oyunun güçlenmesi takdirinde Rezerv takımdan veya alt yapıdan oyuncular kadroya dahil olabilir.